De ce moldovenilor le este refuzată perfectarea buletinelor românești?

Румынский булетин
Moldoveni care dețin cetățenie română și intenționează să-și perfecteze o carte de identitate românească sunt refuzați de către autorități. Mold...
Vizualizat: 1628

Moldoveni care dețin cetățenie română și intenționează să-și perfecteze o carte de identitate românească sunt refuzați de către autorități. Moldovenii primesc refuz la perfectarea buletinului românesc în urma unor verificări, inițiate din oficiu de serviciile publice comunitare județene/locale, la adresa de domiciliu. Motivul indicat de către autorități este că persoana nu locuiește la domiciliul indicat la perfectarea actului de identitate.

Fenomenul ia amploare în ultimele luni. Problema a fost sesizată de către mai mulți cetățeni care au solicitat actele în București, Iași și Vaslui etc, dar au fost refuzați, astfel fiindu-le încălcat dreptul de a obține un act de identitate.

JustConsult a adresat o petiție către autoritățile române

În urma multiplelor solicitări din partea cetățenilor, JustConsult a adresat o petiție către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Sunt solicitate clarificări ale motivelor și normelor legale, în baza cărora cetățenii români, care anterior au deținut domiciliu în străinătate, sunt refuzați la perfectarea cărții de identitate.

În special, compania juridică solicită mai multe clarificări la modul în care autoritățile fac uz de art. 62 alin. 1) și 3) din Normele din 10 martie 2021 de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Juriștii constată că autoritățile abuzează de prezenta normă, care prevede că, „urmare a sesizării din oficiu că o persoană fizică nu mai locuiește la adresa cu care figurează înregistrată în R.N.E.P., lucrătorii de evidență solicită lucrătorilor de poliție efectuarea de verificări în teren”.  În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu mai locuiește la adresa declarată ca domiciliu, lucrătorul de la S.P.C.E.P. efectuează mențiuni în  registrul național de evidență a pașapoartelor simple cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul. Actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează.

Trezește îngrijorări și modul în care este aplicat art. 62 alin 6) din același act normativ. Acesta stipulează că „atunci când persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3)”, actul acestuia, la momentul legitimării, se reține spre anulare.

Mii de cetățeni români sunt afectați de acțiunile abuzive ale autorităților

JustConsult va veni cu mai multe informații despre motivele de ce moldovenii primesc refuz la perfectarea buletinului românesc.

„Am solicitat prin, demers oficial, să ne fie prezentate explicații în ce mod are loc sesizarea din oficiu. Autoritățile sunt obligate să ne ofere un răspuns la petiție și să explice în ce condiții are loc sesizarea din oficiu. Așteptăm explicații cum se stabilește că persoana domiciliază la o adresă sau nu”, a declarat directorul JustConsult, Ion Guștiuc.

Prin aplicarea acestor norme, miilor de cetățeni români le este îngrădit dreptul de a deține un act de identitate. De asemenea, este încălcat flagrant Art. 25 din Constituția României, prin care este stabilit  dreptul fiecărui cetățean „de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară”.

 

Recomandăm să citești:

Свяжись с нами!

Заполни форму для получения румынского гражданства. Специалист свяжется с тобой для бесплатной консультации.


    Кишинев
    Бельцы
    Кагул