Apostila este obligatorie în redobândirea cetățeniei române. Acte necesare pentru un dosar complet în 2023

Etapa dosarelor
Procesul de redobândire cetățenie română pentru moldoveni are o cerință mai nouă – aplicarea apostilei pe acte. Ca urmare, pentru a avea un dosar comp...
Vizualizat: 1206

Procesul de redobândire cetățenie română pentru moldoveni are o cerință mai nouă – aplicarea apostilei pe acte. Ca urmare, pentru a avea un dosar complet în 2023 apostila trebuie să fie aplicată pe toate actele. Această cerință, care nu a existat în anii precedenți, a devenit obligatorie din decembrie 2021.  

Ce este apostila și cum se aplică? 

Apostilarea actelor semnifică aplicarea unei ștampile speciale, cu formă și conținut unic, pe fiecare pagină a actului.  Pentru ca dosarul de redobândire a cetățeniei române să fie complet, toate actele incluse în acesta trebuie să conțină apostila. Astfel, apostila va fi aplicată atât pe originalele actelor de stare civilă, cât și pe copiile legalizate la notar. Pe certificatul de cazier juridic la fel se aplică apostila.

Prevederile legate de apostilare ale documentelor din dosarul de cetățenie română se aplică tuturor cererilor, indiferent de locul depunerii acestora – la sediul ANC sau la misiunile diplomatice ale României din străinătate.   

Ce acte trebuie să conțină dosarul de cetățenie română? 

 • Actele de stare civilă proprii – certificat de naștere, de căsătorie (după caz); 
 • Actele de stare civilă ale părinților; 
 • Actele de stare civilă ale bunicilor/străbunicilor; 
 • Copia legalizată (la un notar din România) a buletinului de identitate și pașaportului moldovenesc;  
 • Cazierul judiciar; 
 • Cererea de redobândire a cetățeniei române. 

Este foarte important să verifici corectitudinea datelor din actele tale (data de naștere, numele și locul nașterii). Nu se acceptă nici acte de tip sovietic. Dacă se găsesc erori este absolut necesar să apelezi la Oficiul Stare Civilă pentru a ți le corecta prin eliberarea duplicatelor pe acte de stare civilă moldovenești.    

  Ai grijă ca actele să nu fie deteriorate sau plastifiate. Astfel de acte la fel nu se acceptă la dosar.  

Unde soliciți aplicarea apostilei și ce pași sunt necesari pentru a depune actele?   

În Republica Moldova unica instituție care aplică apostila este Ministerul Justiției, Direcția Apostilă.     

În primul rând, trebuie să te adresezi Direcției Apostilă de pe lângă Ministerul Justiției pentru a depune cererea privind aplicarea apostilei, însoțită de actele necesare.      

Depunerea actelor spre apostilare are loc în baza unei programări online prin intermediul unui sistem automatizat. Totodată, la un ghișeu există posibilitatea depunerii actelor fără programare, pentru persoanele care nu au acces la internet.    

Recomandarea este să verifici bine dacă dosarul, pe care îl depui, este complet și astfel nu vei mai face un drum pentru a solicita apostila. După depunerea cererii și a dosarului, urmează să te prezinți la instituție încă o dată, pentru a-ți ridica actele cu apostila aplicată.      

Dacă nu cunoști procedurile și ai nevoie de ajutor în procesul de redobândire a cetățeniei române, poți apela la Just Consult – cetățenie română, care este o companie juridică de încredere, cu o experiență temeinică în domeniu. 

Cu JustConsult vei parcurge fiecare etapă pentru redobândirea cetățeniei române conform procedurilor legale, iar astfel ai siguranța că nu îți va fi respins dosarul pe motiv de fraudare a procesului.     

Semnezi contract de prestare serviciu, prin intermediul căruia ai garanția că toată procedura se desfășoară conform legii. Primești bon fiscal pentru toate taxele achitate.    

JustConsult te poate ghida la orice etapă de redobândire a cetățeniei române și de perfectare a actelor românești. Te ajutăm să pregătești dosar complet în 2023 și cu aplicarea de apostila.

Solicită consultația gratuită a unui expert - sună la 022 10 50 80 sau completează formularul de pe site-ul justconsult.md și primești răspuns la orice întrebare!    

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul