Cum obții cetățenia română prin căsătorie

Cetățenie română
Căsătoria cu un cetățean român poate părea o cale simplă de emigrare în Europa. Dar, în realitate, pentru a obține cetatenia romana prin casatorie est...
Vizualizat: 3545
cetatenia romana prin casatorie

Căsătoria cu un cetățean român poate părea o cale simplă de emigrare în Europa. Dar, în realitate, pentru a obține cetatenia romana prin casatorie este necesar să treci prin mai multe etape și verificări riguroase.

Căsătoria cu un cetățean român nu garantează automat obținerea cetățeniei și pentru tine. Verificările pentru a preveni căsătoriile fictive vor continua până la primirea cetățeniei.

În plus, căsătoria trebuie să fie autentică. Orice încercare de fraudare a sistemului poate duce la consecințe grave, cum ar fi anularea permisului de ședere sau deportarea

Pașii pentru a obține cetățenia română prin căsătorie

Primul pas pentru cetățeni străini este obținerea vizei pentru intrare în România. Cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de viză pentru a merge în România.

Respectiv, etapă de la care vor porni moldovenii este obținerea unui permis de ședere în România. Acest permis îți permite să rămâi în țară pentru o perioadă de 1 an. Pentru a obține acest permis, trebuie să depui documente care atestă că ești în căsătorie cu un cetățean român și să îndeplinești alte condiții specifice.

După cel puțin 5 ani de ședere permanentă în România, poți depune o cerere pentru a primi cetatenia romana prin casatorie.

Acest proces implică verificarea îndeplinirii unor cerințe, precum locuirea legală în România timp de cel puțin 5 ani, cunoașterea limbii române și a culturii, absența unor antecedente penale.

Documentele necesare pentru a depune cererea de dobândire a cetățeniei române prin căsătorie:

 • Cerere către Autoritatea Națională pentru Cetățenie;
 • Dovezi că ai locuit legal pe teritoriul României timp de cel puțin 5 ani;
 • Dovezi că ai cunoștințe de limba română și de istoria și cultura României;
 • Dovezi că nu ai antecedente penale;
 • Dovezi că ai sprijin financiar pentru a te asigura o existență demnă în România;
 • Dovezi că deții un loc de reședință în România.

Comisia pentru cetățenie va examina cererea și documentele depuse de tine. Dacă sunt îndeplinite cerințele, comisia va programa un interviu pentru a-ți verifica cunoștințele limbii române, istoriei și culturii României.

În cazul în care treci cu succes interviul și testele, iar actele tale sunt în regulă, ANC va emite Ordinul de soluționare a cererii de dobândire a cetățeniei române.

Este important să menționăm că acest proces poate dura mai mult de 5 ani, în funcție de circumstanțe și de aglomerarea autorităților române.

Legea care simplifica obținerea cetățeniei române prin căsătorie – declarată neconstituțională

Camera Deputaților din România a adoptat, la începutul anului 2023, un proiect de lege prin care cetățenia română ar deveni mai accesibilă pentru străinii căsătoriți cu cetățeni români de cel puțin 10 ani, chiar dacă nu domiciliază în România. Proiectul de lege modifica articolul 8 alineatul (1) din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, astfel încât persoanele căsătorite cu cetățeni români și care au conviețuit cu aceștia în străinătate timp de cel puțin 10 ani de la încheierea căsătoriei să poată solicita dobândirea cetățeniei române.

Ulterior, Klaus Iohannis, Președintele României, a trimis Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate în legătură cu acesta. Curtea Constituțională a României a stabilit că „legea privind introducerea unui nou caz de dobândire a cetățeniei române nu oferă suficiente repere pentru ca destinatarii normelor să le poate aplica”.

Cum te poate ajuta JustConsult?

Dacă încă nu ești cetățean român, dar ai bunei sau străbunei, născuți până la 28 iunie 1940 în Republica Moldova, adică pe teritoriul României Mari, poți iniția procesul de redobândire cetățenie română în baza art. 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991.

Procesul de depunere a dosarului pentru redobândirea cetățeniei române necesită întreprinderea anumitor acțiuni. Este necesar să colectezi actele de stare civilă. Prin aceste acte vei demonstra rudenia cu persoanele, în baza cărora soliciți redobândirea cetățeniei române.

JustConsult îți oferă asistență și suport în procesul de pregătire a dosarului de cetățenie română. Compania abordează fiecare situație individual și rezolvă cazurile indiferent de dificultate.

În primul rând, consultanții JustConsult verifică pachetul de acte necesare, asigurându-se că sunt complete și corecte. Dacă există erori, aceștia se ocupă de corectarea datelor și solicită actele necesare.

Compania garantează că procesul de redobândire a cetățeniei române se desfășoară conform procedurilor legale. Astfel, este eliminat riscul de respingere a dosarului pe motive de fraudare a procesului.

Semnăm un contract de prestare servicii, iar tu vei avea garanția că toată procedura se va desfășura în conformitate cu legea. Toate taxele achitate vor fi însoțite de bon fiscal.

Pentru a beneficia de o consultație, completează formularul pe de pe justconsult.md sau poți suna la numărul de telefon 022 10 50 80 pentru a discuta direct cu un consultant din cadrul companiei.

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul