Am deport în UE, cum redobândesc cetățenia română?

Cetățenie română
Din momentul în care România a aderat la spațiul Schengen, foarte mulți cetățeni moldoveni primesc deport în UE la ieșire din România. Interdicția de ...
Vizualizat: 9

Din momentul în care România a aderat la spațiul Schengen, foarte mulți cetățeni moldoveni primesc deport în UE la ieșire din România. Interdicția de călătorie în UE se aplică pentru depășirea termenului de ședere de 90 de zile.

O soluție pentru evitarea situațiilor care duc la aplicarea așa numitului deport în UE și a amenzilor este redobândirea cetățeniei române și obținerea pașaportului românesc, care vine la pachet cu toate drepturile de cetățean european.

Persoanele care au interdicție de intrare în Schengen, se întreabă cum pot redobândi cetățenia română dacă nu pot merge în România și dacă mențiunea de deport afectează procesul de redobândire a cetățeniei române.

În acest articol am descris detaliat cum pot moldovenii cu deport în UE să depășească aceste provocări și să obțină cetățenia română.

Depunerea dosarului de redobândire a cetățeniei române

Pentru a depune dosarul de redobândire a cetățeniei române, trebuie să te prezinți personal fie la oficiul ANC din România, fie la Consulatul României din țara în care ai reședință.

Moldovenii care se află în Uniunea Europeană, dar au depășit termenul de ședere, și intenționează să meargă la ANC pentru depunere dosar de redobândire cetățenie română, cel mai probabil nu vor fi acceptați pentru a înregistra dosarul, ba chiar riscă să fie denunțați la poliție. Aceasta pentru că funcționarul va verifica prezența ștampilei de intrare în țară din pașaport.

Dacă persoana are un permis de ședere valid în țara europeană, aceasta poate depune dosarul de cetățenie română la Consulatul României din țara respectivă, dar va anexa la dosar copia permisului de ședere. În plus, este necesar să fie anexat un cazier judiciar din țara respectivă.

Dacă însă ai deja aplicată interdicția de călătorie în spațiul Schengen, nu vei putea ajunge în România. Respectiv, unica posibilitate de a depune dosarul este la Consulatul României din Republica Moldova. La Consulatele române din R.Moldova, dosarul poate fi depus indiferent dacă persoana se confruntă cu interdicția de călătorie în UE.

Depunerea jurământului de credință pentru cetățenie română

Un alt pas crucial în procesul de redobândire a cetățeniei române este depunerea jurământului de credință față de România. Abia după jurământ se eliberează un certificat de cetățenie română.

Moldovenii cu interdicție în UE trebuie să fie atenți la o serie de aspecte. Dacă persoana trebuie să depună jurământul în România la sediul ANC și vine dintr-o țară a Uniunii Europene, dar nu are permis de ședere, este mare probabilitatea să nu fie acceptată pentru jurământ, dar și să fie denunțată la poliție. În această situație, soluția este să solicite depunerea jurământului la Consulatul din R.Moldova. La Consulatele române din Moldova jurământul de cetățenie română poate fi depus fără impedimente.

După depunerea jurământului, având eliberată dovada de cetățenie română, persoana poate călători liber în spațiul Schengen, inclusiv în România, pentru perfectarea actelor. Acest lucru este permis chiar dacă în pașaportul moldovenesc figurează o mențiune cu interdicția de a călători în spațiul Schengen (deport UE).

Urgențează aprobarea dosarului de cetățenie română cu ajutorul JustConsult!

Juriștii companiei juridice JustConsult au primit numeroase solicitări din partea persoanelor care așteaptă de ani buni un răspuns la cererile lor de redobândire a cetățeniei române. După o analiză detaliată a situației, juriștii au identificat o soluție eficientă și legală pentru accelerarea procesului de soluționare a dosarelor de redobândire a cetățeniei române. Soluția este atât pentru dosarele depuse mai recent, între anii 2021-2024, cât și pentru dosarele vechi, din anii 2018-2020.

Pentru dosarele de cetățenie română care se află de ani de zile în examinare, juriștii JustConsult recomandă urgentarea procesului cu ajutorul unui avocat, care poate formula o plângere prealabilă către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC). În cazul nesoluționării cererii pe cale amiabilă, avocatul va acționa ANC în instanța de judecată și va cere aprobarea dosarului în termeni rezonabili. Astfel, poate fi obținută aprobarea dosarului în termeni rapizi, de la 45 de zile până la 2-3 luni.

Pentru dosarele recente de redobândire a cetățeniei române, soluția de urgentare cetățenie română constă în acționarea ANC în instanța de judecată, la expirarea termenului de 5 luni de la depunere. Temeiul pentru acționarea în instanță este depășirea termenului legal. Pentru a obține o decizie definitivă care obligă ANC să soluționeze dosarul în 30 de zile, solicitantul va parcurge două instanțe – Tribunalul și Curtea de Apel. Acest proces poate ocupa 12 – 18 luni.

O condiție importantă pentru urgentarea dosarului de redobândire a cetățeniei române este ca acesta să nu conțină acte neconforme sau falsificate.

De ce să alegi JustConsult când redobândești cetățenia română la urgență?

  • Îți pregătim actele conform cerințelor instanțelor și depunem cererea în judecată.
  • Garantăm protecția datelor personale și suntem recunoscuți ca operatori de date cu caracter personal.
  • Oferim servicii juridice de calitate în baza unui contract de prestare servicii.
  • Primești bon fiscal pentru orice serviciu solicitat, asigurându-te că plățile efectuate sunt oficiale și legale.

Dacă dorești să obții cetățenia română rapid și fără pierdere de timp din cauza birocrației, JustConsult este partenerul de încredere de care ai nevoie.

Completează formularul de pe pagina justconsult.md și lasă profesioniștii să se ocupe de întregul proces.

Sună la 022 80 20 80 și programează-te pentru o consultație sau vino direct în oficiu!

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul