Cum vor călători moldovenii cu cetățenie română în UE după 31 martie 2024

Pașaport românesc
Intrarea României în spațiul aerian și maritim Schengen aduce beneficii considerabile pentru moldovenii cu cetățenie română. Moldovenii care dețin pșa...
Vizualizat: 30

Intrarea României în spațiul aerian și maritim Schengen aduce beneficii considerabile pentru moldovenii cu cetățenie română. Moldovenii care dețin pșaport românesc pot călători fără controale la frontieră. Această facilitate se aplică și moldovenilor cu cetățenie română, începând cu 31 martie 2024.

Principala consecință a aderării României la spațiul Schengen constă în eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime cu celelalte state membre Schengen. Excepție face Ciprul și Irlanda.

Astfel, moldovenii cu cetățenie română care călătoresc cu avionul sau cu vaporul către alte destinații din UE nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. De exemplu, o persoană care călătorește de la Iași sau București la Roma nu va mai fi verificată la frontieră în aeroporturile respective. În schimb, transportatorii pot verifica identitatea pasagerilor la check-in sau la îmbarcare.

Deși controalele la frontieră au fost eliminate, autoritățile vor continua să efectueze verificări sporadice ale identității în incinta aeroporturilor și porturilor. Controalele vor avea loc pentru a preveni posibile infracțiuni și a asigura siguranța călătorilor. Instituțiile din cadrul MAI vor continua să efectueze verificări ale documentelor pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile.

Intrarea României în spațiul Schengen aduce beneficii semnificative pentru călătoriile moldovenilor cu cetățenie română în Uniunea Europeană. Acum, având un pașaport românesc, moldovenii au acces la o gamă mai largă de destinații și proceduri de călătorie simplificate.

Ce se schimbă la controalele în aeroporturi?

De la 31 martie 2024, odată cu intrarea României în Spațiul Schengen, controalele la frontieră pe spațiul aerian și maritim vor fi eliminate.

Aceasta nu impune nicio obligație suplimentară pentru pasageri. Această schimbare se va aplica și în toate 16 aeroporturi și 4 porturi maritime.

Pasagerii care intră în terminal după trecerea procedurii de control la securitate nu vor fi supuși controlului la frontieră.  În loc să meargă la tonetele de control, ei  vor putea merge direct către porțile de îmbarcare. De asemenea, cetățenii care sosesc în România din Spațiul Schengen nu vor mai fi controlați la debarcare.

Aceste schimbări vor simplifica călătoriile pentru moldovenii cu cetățenie română. Moldovenii cu cetățenie română vor beneficia și de o creștere a flexibilității în călătoriile lor.

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul