Buletine românești de tip nou, începând cu anul 2021, la standardele UE

Buletin Românesc
Schimbări majore în evidența cetățenilor români – din 2021, vom avea buletine de identitate românești de tip nou, care vor avea un alt format. Con...
Vizualizat: 5319

Schimbări majore în evidența cetățenilor români – din 2021, vom avea buletine de identitate românești de tip nou, care vor avea un alt format.

Conform cerințelor Uniunii Europene, până în 2 august 2021, tuturor cetățenilor români li se vor elibera cărți de identitate de tip nou, de mărimea unui card bancar, care vor include un CIP.

Cărțile de identitate de tip nou vor ține loc și de card de sănătate. Datorită unei chei criptografice pe care o va include, și care va permite cetățenilor să se logheze în sistem. Mai mult, buletinul de tip nou va include o imagine facială și două amprente digitale.

De ce sunt necesare buletinele de tip nou și ce beneficii aduc cetățenilor români?

Buletine de identitate de tip nou vin cu asigurări suplimentare de securitate, certificând că persoana care prezintă actul de identitate este titularul acestuia.

Principalul avantaj al noilor buletine ține de libertatea cetățenilor români. Posibilitatea de a accesa serviciile publice indiferent de locul în care se află. Astfel, cetățenii români aflați peste hotare, vor putea interacționa online, cu autoritățile administrației publice în baza semnăturii electronice.

Astfel, vor dispărea cozile lungi la ghișeu, deoarece prezența fizică a persoanei nu va mai fi necesară. Cetățenii vor putea solicita, la distanță: eliberarea certificatului de naștere, a cazierului judiciar sau a certificatului de înmatriculare a unui vehicul.

Care sunt normele de eliberare a buletinelor de tip nou?

Buletinele urmează a fi eliberate cetățenilor români de la 12 ani. La solicitarea părinților, acestea se vor putea elibera și mai devreme.

Cetățenii români care vor refuza eliberarea buletinelor de identitate noi, li se vor elibera buletine simple, dar cu un grad ridicat de securitate.

Asemenea modificări în evidența populației deja s-au implementat în Germania și Belgia. Pentru a reuși preschimbarea buletinelor în termenul stabilit de UE, statul român ar trebui să înceapă implementarea schimbărilor deja în acest an.

Ministerul Afacerilor Interne deja a supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanță în acest sens. Pentru detalii, accesează www.mai.gov.ro

Ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a buletinului românesc? Solicită consultație gratuită aici (link) sau la numărul de telefon 022 10 50 80

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul