Mi-a fost suspendat permisul de conducere românesc. Cum recuperez documentul mai rapid

Permis de conducere românesc
Ai rămas fără permis de conducere românesc? Necunoașterea legislației rutiere, graba, neatenția ori chiar teribilismul la volan sunt câteva dintre motiv...
Vizualizat: 1015

Ai rămas fără permis de conducere românesc? Necunoașterea legislației rutiere, graba, neatenția ori chiar teribilismul la volan sunt câteva dintre motivele pentru care poate fi suspendat permis de conducere românesc.

Pentru un șofer suspendarea permisului de conducere poate reprezenta o problemă uriașă.  Ce trebuie să știi, dacă ai rămas fără permis românesc, că această sancțiune este una temporară. În funcție de gravitatea abaterii, suspendarea se poate întinde pe o perioadă de la 30 până la 90 de zile.

În ce situații poate fi suspendat un permis de conducere românesc?

Suspendarea permisului auto reprezintă măsura prin care un șofer este privat pe o perioadă de dreptul de a conduce.

Dacă ai săvârșit abaterea în România, legislația prevede suspendarea permisului pentru efectuarea unei manevre neregulamentare, neacordarea de prioritate altor mașini sau pietonilor, nerespectarea semnelor de circulație ori depistarea unui șofer cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, dar fără ca acesta să fi produs un accident.

Codul Rutier din România prevede trei perioade distincte pentru care permisul auto poate fi suspendat.

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile

Permisul de conducere românesc va fi suspendat pe 30 de zile când un șofer acumulează 15 puncte de penalizare în decurs de 6 luni. Punctele de penalizare aplicate șoferilor expiră la 6 luni de la data la care s-a constatat contravenția.

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru o lună și în cazul următoarelor abateri:

 • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
 • neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare al șoferului și care trec prin locurile special amenajate;
 • neacordarea de prioritate automobilelor care au acest drept; nerespectarea culorii roșii a semaforului;
 • efectuarea unei depășiri neregulamentare;
 • nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
 • neprezentarea la secția de poliție când s-a produs un accident cu pagube materiale. Excepție fac situațiile în care au încheiat o constatare amiabilă de accident.

Suspendarea permisului pentru 60 de zile

Permisul auto românesc poate fi suspendat pentru 60 de zile atunci când un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni față de data ultimei suspendări.

Un conducător auto mai poate rămâne pieton pentru două luni în cazul următoarelor abateri:

 • neacordarea de prioritate,
 • depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau la intercalarea într-o astfel de coloană;
 • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a unei depășiri.

Suspendarea permisului pentru 90 de zile

Permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioadă de 90 de zile în cazul în care șoferu săvârșește una dintre abaterile:

 • nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
 • depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h;
 • conducerea unui automobil sub influența băuturilor alcoolice;
 • conducerea unui automobil care prezintă defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.

Dacă un șofer comite o nouă abatere într-un interval de 6 luni de la restiturea documentului, perioada de suspendare se majorează cu alte 30 de zile.

Cum poți redobândi mai rapid un permis de conducere românesc suspendat?

Șoferii care au permisul român suspendat au posibilitatea legală să solicite recuperarea documentului mai repede. Acest termen poate fi redus cu o treime. Procedura este stabilită prin ordonanța Guvernului României nr 1 din 27 ianuarie 2022. Acesta poate fi recuperat după 30 de zile, prin susținerea unui examen la poliție.

Nu vor putea cere reducerea perioadei cei care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea șinelor de tren sau pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.

Cine poate solicita reducerea termenului de suspendare a permisului românesc?

Pentru a solicita reducerea termenului de suspendare a permisului de conducere românesc șoferul trebuie să întrunească 2 condiții:

 • Să aibă vechime de conducere de cel puțin un an
 • Să fie admis la examen

Examenul pentru reducerea termenului de suspendare a permisului poate fi susținut de mai multe ori, este gratuit și se va ține în reședința de județ unde a fost emis documentul.

Cei mai mulți șoferi apelează la chestionare auto DRPCIV pentru a se pregăti de întrebările examenului auto. Șoferul trebuie să răspundă corect la cel puțin 13 dintre cele 15 întrebări incluse în proba teoretică.

În cazul în care vei comite alte abateri, în următoarele 2 luni de la data restituirii acestuia, îți va fi suspendat din nou dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice. În această situație, la termenul inițial se vor adăuga încă 30 de zile de suspendare.

Chiar dacă procedura de redobândire permis nu este anevoioasă, poți evita astfel de situații neplăcute. Siguranța la volan începe cu stilul de condus.

JustConsult – soluția perfectă pentru perfectarea actelor românești

Dacă ai nevoie de ajutor în perfectarea actelor românești sau întâmpini dificultăți cu acte românești, apelează la ajutorul companiei juridice JustConsult.

JustConsult deține o experiență de 19 ani în domeniul cetățeniei române și acte românești.

 • Sună la numărul 022 10 50 80 pentru o consultație la telefon sau completează formularul pe pagina justconsult.md, iar un expert în acte românești te va contacta pentru a răspunde la întrebările tale.
 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


  Chișinău
  Bălți
  Cahul