Transcrierea actelor de stare civilă prin procură – legal sau ilegal?

Altele
Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat, dar și, adesea, anevoios. Până să te vezi cu documente românești în mână vei avea de efe...
Vizualizat: 146

Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat, dar și, adesea, anevoios. Până să te vezi cu documente românești în mână vei avea de efectuat multe drumuri, inclusiv în România. Desigur, te-ai și întrebat nu o dată dacă este posibil de solicitat transcrierea actelor prin procură, delegat prin procură. Unii intermediari profită de situațiile mai complicate ale persoanelor care au nevoie de documente românești și le induc falsa percepție că transcrierile prin procură sunt legale pentru persoanele care au redobândit cetățenia română în baza art. 10 și 11 al Legii privind cetățenia română.

Transcrierea actelor pentru cetățenii care nu au avut niciodată domiciliul în România se solicită doar personal

Dacă ți-ai pus și tu întrebarea când este permisă transcrierea actelor de stare civilă prin procură, adevărul este că transcrierea actelor pentru cetățenii care nu au avut niciodată domiciliul în România se solicită doar personal.

Potrivit prevederilor legale, transcrierea certificatelor și a extraselor de stare civilă pentru cetățenii români, care nu au avut niciodată domiciliul în România, se face cu aprobarea primarilor sectoarelor 1-6 din mun. București sau a primarilor municipiilor reședință de județ. De asemenea, este necesar avizul prealabil al șefilor serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor. Actul de stare civilă transcris se eliberează în termen de până la 60 de zile de la data depunerii cererii.   Transcrierea actelor de stare civilă poate fi solicitată și la Consulatul României. Cererea de transcriere a actelor de stare civilă poate fi depusă personal. Doar în unele cazuri cererea poate fi depusă prin procură.

Astfel, dacă persoana a dobândit cetățenia română prin art. 10 şi art. 11 din Legea cetățeniei române va depune cererea de transcriere a certificatului de naștere doar personal. Pentru copii minori va depune reprezentantul legal.

Pentru transcrierea certificatului de căsătorie, în cazul în care căsătoria a avut loc până la redobândirea cetățeniei române, cererea la fel va fi depusă doar personal.

Dacă căsătoria sau nașterea copilului a avut loc după redobândirea cetățeniei, iar persoana deja deține un pașaport sau buletin de identitate românesc, eventual doar a transcris propriul certificat de naștere, cererea de transcriere a certificatului de căsătorie sau de naștere al copilului minor poate fi depusă prin împuternicit cu procură.

Actele transcrie au putere doveditoare doar dacă au fost obținute legal

Menționăm că actele de stare civilă ale cetățenilor au putere doveditoare numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române conform prevederilor legale. Astfel, dacă apelezi la persoane care intermediază transcrierile fără prezența ta personală, riști după o verificare să rămâi fără acest act.

Acum, știi când este permisă transcrierea actelor prin procură și când această acțiune este ilegală. Respectiv, nu mai riști să fii „tras pe sfoară”.

Poți câștiga însă timp dacă soliciți ajutorul unei companii juridice de încredere. Consultanții JustConsult cunosc bine procedura și te vor ghida responsabil la fiecare etapă. JustConsult este unica companie, din domeniul cetățeniei române, înregistrată oficial în calitate de operator de date cu caracter personal. Astfel, ai garanția că actele tale sunt 100% în siguranță și că va fi respectată confidențialitatea datelor personale.

Dacă dorești ca JustConsult să-ți vină în ajutor, completează formularul de pe site, iar noi te vom contacta. 

Pentru a primi o consultație urgentă din partea specialistului companiei, sună la numărul de telefon 022 10 50 80

 

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul