Cum moldovenii vor obține cetățenie română în 2024?

Știri importante
Ministerul Justiției al României a anunțat, recent, că a elaborat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/19...
Vizualizat: 146

Ministerul Justiției al României a anunțat, recent, că a elaborat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.  Proiectul, care a fost expus dezbaterilor publice,  aduce modificări semnificative la procedura de solicitare a cetățeniei române. Modificările propuse se referă inclusiv la articolul 11, în baza căruia obțin moldovenii cetatenia romana.

Proiectul este inițiat de patru ministere din România: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor. Principalul argument adus de către autorități este că acest proiect este așteptat. Acesta ste considerat „un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver”.

Prin această lege, se urmărește eliminarea riscurilor dobândirii în mod ilegal a cetățeniei române. Ministrul justiției din România, Alina Gorghiu: „Într-un număr semnificativ de dosare de cetățenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea, prin noua lege am consolidat cerințele și procedurile pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei”.

Ce schimbări la legea cetățeniei române au fost înaintate?

Proiectul aduce o serie de schimbări importante în legea în baza cpreia obțin moldovenii cetatenia romana.

Modificările propuse vizează întreaga procedură. Vor fi schimbări de la procedura de depunere dosar cetatenie romana, termenii de examinare dosar și până la cea de programare și depunere juramant.

La depunerea cererilor de acordare sau de redobândire cetățeniei române se instituie regula că acestea vor fi depuse doar la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României, dacă se solicită menținerea domiciliului în străinătate.  Jurământul de credință, la fel, va fi posibil de depus doar la consulatele române în cazul cererilor de menținere a domiciliului în străinătate.

Astfel, moldovenii cetatenia romana nu vor mai putea solicita prin depunerea dosarului în România la ANC. Moldovenii vor depune dosare de redabandire cetatenie romana doar la consulatele romane din țara unde au stabilită reședința. Aceeași regulă se va aplica și la depenere juramant, în cazul când cetatenia romana se solicita cu domiciliul în străinătate.

Extrase originale a actelor de stare civilă la dosar

Proiectul mai stabilește măsuri mai stricte pentru a elimina riscul de fraude în obținerea cetățeniei române.

Astfel, se  va impune un nou standard obligatoriu pentru documentele depuse în dosare de cetățenie.  Respectiv, depunerea dosarului de cetățenie română va fi posibilă doar cu extrase originale de pe actele de stare civilă. Aceste certificate vor trebui să fie emise cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetățeniei române. De asemenea, se introduce posibilitatea Comisiei de a dispune citarea solicitantului de cetățenie română în vederea audierii acestuia.

Verificări biometrice la depunerea dosarului și jurământ

Proiectul prevede completarea cadrului legal din perspectiva introducerii verificărilor biometrice în procesul de acordare la cerere a cetățeniei române. La momentul depunerii cererii de redobândire a cetățeniei române vor fi preluate amprente digitale și fotografii biometrice. Datele vor fi stocate pentru a face posibilă verificarea atunci când persoana va depune jurământul de credință.

Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetățenie pe hârtie cu un card electronic de cetățenie română.

Examenul la limba română va deveni obligatoriu

O altă schimbarea majoră se referă la introducerea examenului la limba română și deținerea certificatului B1, ce confirmă cunoașterea limbii române. Proiectul mai stabilește înregistrarea audio/video a interviului de verificare a cunoașterii limbii române și a ceremoniei depunerii jurământului de credință.

Proiectul impune principiul soluționării cererilor privind acordarea și redobândirea cetățeniei române în ordinea cronologică a depunerii acestora. Va fi reglementare strictă a situațiilor de excepție, de soluționare prioritară, în situații temeinic justificate exclusiv de considerente obiective. Astfel va fi eliminat riscul posibilei prioritizări arbitrare.

Proiectul de lege propune, de asemenea, stabilirea unui termen global pentru întreaga procedură de soluționare a cererilor de redobândire a cetățeniei române. Dacă, la moment, unicul termen stipulat în lege este de 5 luni, în noua versiune se propune termenul de 2 ani.

Cca 130 mii de cereri de redobândire a cetățeniei române, în examinare

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Justiției al României, în perioada 2007 – 2024 au fost înregistrate 986.689 cereri de redobândire a cetățeniei române, depuse în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, din care 856.442 au fost soluționate. Încă 130.247 de cereri sunt în proces de examinare, majoritatea dintre care din partea obțin moldovenii cetatenia romana.

De ce să soliciți asistența JustConsult?

Just Consult este o companie juridică ce activează în acest domeniu de peste 20 de ani. Compania deține experiență și cunoștințe vaste pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire legală a cetățeniei române și a perfectării actelor românești.       

JustConsult asigură parcurgerea tuturor procedurilor conform legii, iar astfel te scutește de riscurile respingerii dosarului pe motiv de fraudă. Garanția executării obligațiilor reprezintă contractul de prestări servicii, iar pentru fiecare serviciu achitat se oferă bon fiscal. 

Pentru a primi o consultație urgentă din partea unui specialist în acte românești, completează formularul pe justconsult.md. Sună la numărul 022 10 50 80.  

Recomandăm să citești:

Poți lua legătura cu noi direct!

Completează formularul pentru a obține cetățenia română. Un specialist te va apela pentru   o consultație gratuită


    Chișinău
    Bălți
    Cahul